Veel gestelde vragen

Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn hebben alvast een lijst met veel voorkomende vragen opgesteld. Mocht jou vraag er niet bij staan mail ons dan gerust via het contact formulier.

Algemeen

Wat zijn de kosten om een extra gebruiker toe te voegen?

Een gebruiker is een extra licentie. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. Voor het aanmaken van een extra gebruiker worden ook eenmalig 15 Euro in rekening gebracht voor het aanmaken & configeren van de gebruiker.

Wat is Quality of Service (QoS)?

Quality of Service (QoS) kan je gebruiken om VoIP verkeer voorrang te geven op ander internetverkeer. Dit kan handig zijn als je een langzame internetverbinding hebt of als je je internetverbinding intensief gebruikt (veel uploaden en downloaden).

Wat is hotdesking?

Met de Xelion Telefooncentrale, is het mogelijk om Hotdesking in te stellen.

Hotdesking wil zeggen, het (tijdelijk) doorzetten van een telefoonaansluiting naar een ander toestel.

Voorbeeld:

 •  Gebruiker1 heeft aansluiting1 op zijn/haar toestel (toestel1) ingesteld.
 • Gebruiker2 heeft aansluiting2 op zijn/haar toestel (toestel2) ingesteld.

Gebruiker1 wil tijdelijk (bijvoorbeeld een ochtend), op de kamer van gebruiker2 gaan zitten, en toch zijn eigen aansluiting daar ontvangen.
De moeilijkste optie is nu, om het toestel1 los koppelen, en het op de plaats van toestel2 neer te zetten.
Met hotdesking is dat niet nodig.
Doormiddel van een “Speeddial” (dat wil zeggen: een verkorte code), welke je kunt invoeren op een willekeurig ander toestel, kun je de aansluiting naar dat toestel “Doorverbinden”
Gebruiker1 voert de code, om zijn aansluiting te hotdesken, in op toestel2.
Vanaf dat moment staat aansluiting1 doorgeschakeld naar toestel2.
Aansluiting2 zal ook nog evengoed op toestel2 binnenkomen, net als dat aansluiting1 ook nog binnenkomt op toestel1.
Er kan voor gekozen worden om de Hotdesking na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen (bijvoorbeeld aan het einde van de dag), of om dit zelf handmatig te doen (door dezelfde speeddial opnieuw in te voeren).

Levert Voiplijn IT ook internetverbindingen?

Ja, dit is mogelijk. Wij kunnen via elke leverancier in Nederland een internetverbinding leveren.

Kan ik met mijn huidige internet verbinding bellen?

Dit is mogelijk. Samson IT zal samen met jou controleren of de bandbreedte toereikend is om ook telefoonverkeer over te vervoeren. Is er niet voldoende bandbreedte dan is het ook mogelijk om een internetverbinding te bestellen via Samson IT.

Is mijn bedrijfsnetwerk geschikt voor VoiP telefonie?

Onze experts van Samson IT zullen in het sales traject altijd een site servey doen om te controleren of het netwerk klaar is voor VoiP. Is dit niet het geval, dan zal in de offerte beschreven worden wat de werkzaamheden zullen zijn om het netwerk VoiP klaar te krijgen.

Ik ga verhuizen, wat moet ik doen?

Als je gaat verhuizen is het altijd belangrijk dat Samson IT ruim van te voren op de hoogte is gebracht. Dit omdat we bijvoorbeeld de internetverbinding moeten verhuizen. Neem contact met Samson IT op als je gaat verhuizen.

Hoe stel ik mijn softphone in?

Download hier de gebruiksaanwijzing of neem contact  op met de afdeling systeembeheer.

Hoe kan ik een gebruiker toevoegen in Xelion?

Een gebruiker kun je laten toevoegen door Samson IT. Je kunt contact opnemen met de afdeling systeembeheer. Zij zullen er voor zorgen dat er een extra gebruiker aangemaakt wordt.

De knoppen van mijn Jabra headset werken niet. Hoe komt dit?

Dit komt mogelijk door de software van Jabra die beschikbaar is voor de headsets. Bij het installeren van de headsets krijg je de optie om ook de software Jabra-direct te installeren. Dit is software die niet essentieel is voor het gebruik van de headset en kan gebruikt worden voor het aanpassen van bijvoorbeeld de ringtone. Deze software werkt niet goed samen met Xelion en zorgt dat de verbinding tussen de headset en de pc met enkele seconden wordt vertraagt en dat de knoppen op de headset (bijvoorbeeld voor het opnemen van een gesprek) niet werken. Wij adviseren iedereen met deze headsets daarom de software niet te installeren of anders te verwijderen.

De audiokwaliteit van de gesprekken is slecht. Wat moet ik doen?

Dit probleem kan meerdere oorzaken hebben. Neem hiervoor contact op met de afdeling systeembeheer op het nummer 088-6161616.

Installatie

Wat houdt een optimale gespreksroutering in?

Dat houdt in dat de telefoongesprekken die binnenkomen op z’n manier worden gerouteerd dat de klant op de beste manier en snelste manier geholpen is.

Kan ik Xelion zelf installeren?

Xelion is een hosted oplossing die op servers in ons datacentrum in Nederland wordt gehosted. Je kunt als gebruiker wel de centrale zelf inrichten. Echter adviseren wij je, als je de beste Xelion oplossing wil hebben, dit te laten installeren door voiplijn IT.

Kan ik mijn huidige toestellen gebruiken?

Als de toestellen VoiP ready zijn is dit mogelijk. Yealink & Cisco toestellen kunnen wij vaak eenvoudig hergebruiken.

Hoe lang duurt een nummerporteren?

In de meeste gevallen is nummer porteren mogelijk binnen 5 werkdagen.

Hoe gaat een installatie in zijn werk?

Voiplijn IT heeft een stappenplan om een klant aan te sluiten.

Stappenplan implementatie

Om het hele traject naar het “Go Live” moment zo efficiënt mogelijk te laten verlopen hebben wij dit opgedeeld in onderstaande stappen. Samen met jou maken wij een passende planning. De doorlooptijd van het gehele traject bedraagt normaal gesproken tussen de één dag en zes weken.

 1. Plaatsen Xelion Phone System
  Het Xelion Phone System wordt in jullie virtuele netwerk (of virtualisatie omgeving) geplaatst; er wordt een (publiek) IP adres aan de centrale toegekend, de interne DNS zone file wordt aangepast en de benodigde poorten worden opengezet in de firewall. Via een testnummer kan de werking van de centrale getest worden
 2. Definiëren gespreksroutering (inrichting Xelion)
  Niet de techniek, maar jullie wensen zijn bepalend voor de inrichting van de centrale. Wij helpen je de wensen te vertalen naar een duidelijk schema, waarin precies is aangegeven hoe de centrale zal worden ingericht. Dit schema is onmisbaar voor het uitvoeren van beheerderstaken
 3. Aanvragen trunk (voor uitgaand bellen)
  Nog zónder de nummerportering in gang te zetten wordt er een SIP trunk aangevraagd; binnen enkele dagen is deze trunk gereed voor gebruik. Deze trunk is reeds gekoppeld aan de bedrijfsnummers, dus uitgaand kan er gebeld worden met het eigen nummer als “afzender”! Er is nog geen enkele aanpassing gemaakt in het huidige telefoonsysteem
 4. Configuratie Xelion Phone System
  De volledige inrichting en de configuratie van de trunk(s) door Samson IT
 5. Testen
  Er kan nu inkomend (test nummer) en uitgaand (eigen nummer) gebeld worden. Dit kan door één of meerdere gebruikers getest worden; op alle werkplekken waar getest gaat worden, wordt de SoftPhone geïnstalleerd of evt. een IP Phone geplaatst. Na een week wordt een testrapport opgeleverd. Op basis hiervan maakt Samson IT de laatste aanpassingen
 6. Uitleg gebruik Xelion door Samson IT; “train de trainer”
  Samson IT zal een korte training in het gebruik van de Xelion verzorgen; dit kan aan de “key gebruikers” zijn, maar desgewenst ook aan alle gebruikers. Ook kunnen wij een training voor beheerders verzorgen, zodat je de configuratie van de Xelion zelf kan aanpassen wanneer de organisatie daar behoefte aan heeft
 7. Indienen aanvraag nummerportering
  Alles staat klaar voor Go Live; de nummerportering wordt in gang gezet. Dit proces is normaal gesproken binnen 10 werkdagen afgerond; enkele dagen vóór de portering is bekend op welke datum en tijd de portering plaats zal vinden.
 8. Nummerportering; Go Live!
  Je maakt vanaf heden gebruik van Xelion!

Mobiele App

Ondersteunt de Xelion app elk mobiele toestel?

De Xelion Vast mobiel koppeling werkt op zowel de iphone als de Android als WIndows Phone toestellen.

Hoe werkt de Xelion app?

Met de lancering van Xelion 6.10 maakt Xelion de stap naar een volwaardige vast mobiel (VAMO) integratie. Samson IT biedt deze functionaliteit op haar hosted VOIP platform vanaf eind august 2015.

Wat zijn de voordelen van VAMO :

 • eenvoudig je vast nummer doorzetten naar je mobiel
 • bellen met je mobiel met het nummer van kantoor

In combinatie met Xelion wordt dit nog mooier:

 • toegang tot het Xelion adresboek onderweg
 • zien welk nummer je belt terwijl het gesprek duidelijk is doorgezet via kantoor
 • automatische gespreksopname ook als je onderweg bent
 • wallboards bekijken onderweg
 • presence van collegas realm-time kunnen zien, ook of ze in gesprek zijn!

Al deze functionaliteit is vanaf nu beschikbaar voor zowel iPhone  en Andriod gebruikers.

Belkosten & Configuratie

De nieuwe Xelion app werkt met elk mobiel abonnement dat bellen + data heeft. Om niet in te leveren op gesprekskwaliteit bel je nog steeds via het GSM netwerk, data wordt alleen gebruikt om Xelion aan te sturen.

Bereikbaarheid op mobiel

Door bij “Redirection”een telefoonnummer in te voeren zorg je er voor dat je mobiel over gaat als jouw directe nummer op kantoor wordt gebeld.

Let op: gesprekken naar groepsaansluitingen waar je in zit gaan niet automatisch naar je mobiel, neem hiervoor contact met ons op.

Bellen met kantoor nummer

De Xelion app kan op 2 manieren worden ingesteld om te bellen met het kantoor nummer. Voor dit gesprek worden eigenlijk 2 gesprekken opgezet. Het is daarom van belang om goed te begrijpen wie de kosten hiervan draagt. De eigenaar van de telefoon of de kantoor centrale.

 1. Call Through
  Jouw https://www.xelion.nu/training-xelion/mobiel belt direct de centrale en die zet het gesprek door naar de persoon die je wilt bereiken.
  Kosten: eigenaar mobiel betaald gesprek naar kantoor centrale (eigen mobiele abonnement), bedrijf betaald gesprek doorzetten
 2. Forced on PBX
  Na het aanvragen van het gesprek wordt je teruggebeld op je mobiel, nadat je heeft opgenomen wordt het gesprek naar de andere partij doorgezet
  kosten: beide gesprekken worden door bedrijf betaald

Het mooie van deze oplossing is dat hij met elk mobiel abonnement met data werkt zonder over te moeten stappen. Met forced on PBX zijn de kosten voor een medewerker nihil (klein beetje data verbruik) en hoeft de werkgever geen belkosten aan de werknemer te vergoeden.

Let op: Voor call through is configuratie van de Xelion centrale nodig, neem hiervoor contact met ons op op het nummer 088-6161616.

Hoe schakel je door via de mobiele Xelion app?

Download hier de uitgebreide handleiding van Android en IOS

Handleiding doorverbinden IOS

Handleiding doorverbinden Android

Uiteraard kan je ook altijd contact met ons opnemen op het nummer 088-6161616

Hoe installeer ik de mobiele app op mijn telefoon?

De Xelion app is te downloaden in de apple App store en Google playstore.